ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ COVID-19

Вакцинација је једноставна превентивна здравствена мера која на безбедан и ефективан начин спречава појаву болести и чува животе људи. Циљ вакцинације је да се развије отпорност на болест слична оној која се стиче након доласка у контакт са њеним узрочником, односно након природне инфекције.

Од пресудног је значаја да се што већи број људи заштити вакцином како би, заједно са онима који су након прележане болести COVID-19 стекли природни имунитет, створили и колективни имунитет. Тај колективни имунитет је бедем који спречава вирус да стигне до осетљивих особа које због постојања контраиндикација не могу да буду вакцинисане.

Ниво колективног имунитета потребан да би се нека болест успешно елиминисала или контролисала зависи од епидемиолошких карактеристика сваке појединачне инфекције. Према до сада уоченим епидемиолошким карактеристикама болести COVID-19, очекује се да би колективни имунитет од око 80% био довољан за успешну контролу пандемије корона вируса. То не значи да ће вирус и болест нестати, али се очекује смањење учесталости оболевања, спорадично јављање или сезонски карактер.

Како могу да се пријавим за вакцинацију?

Врло једноставно. Пријављивање за вакцинацију против COVID-19 могуће је:

  • позивом контакт центра 0800 222 334 од понедељка до петка, од 08:00 до 20:00 часова
  • исказивањем интересовања преко портала е-управе: https://imunizacija.euprava.gov.rs/

Када је почела вакцинација против COVID-19 у Републици Србији?

Вакцинација становништва против болести COVID-19 у Републици Србији је почела 24. децембра 2020. године вакцином произвођача компанија Пфизер-БиоНТек. Почетком 2021. године у Србији је почела масовна имунизација. Грађани Србије имају могућност да се против болести COVID-19 вакцинишу вакцинама четири различита произвођача:

  • вакцином Пфизер-БиоНТек
  • вакцином Синопхарм кинеског произвођача
  • вакцином Спутњик В руског Гамалеја истраживачког центра
  • вакцином Оxфорд/АстраЗенека.

Увоз и дозволу за коришћење вакцина против COVID-19 одобрила је Агенција за лекове и медицинска средства (АЛИМС) Републике Србије.

Вакцине и имунизација: Безбедност вакцина

Вакцинација је један од најбољих начина да се заштитимо од болести. Процењује се да се вакцинама сваке године у свету сачува између два и три милиона живота. Заједно са владама, произвођачима вакцина, научницима и медицинским стручњацима, програм Светске здравствене организације за безбедност вакцина непрестано прати њихову безбедност, чиме доприноси да су вакцине безбедне за све нас.

Како да знамо да је вакцина сигурна?

Најчешће коришћене вакцине које данас имамо на располагању користе се већ деценијама, а милиони људи их безбедно примају сваке године. Поред тога, постоји неколико нових вакцина у развоју.

Као и сви лекови, и свака вакцина мора проћи опсежно и ригорозно тестирање пре увоза у било коју земљу. Једном када почне употреба вакцина, она се континуирано надгледа како бисмо били сигурни да су вакцине безбедне за људе који их примају.

Постоје ли нежељени ефекти вакцина?

Вакцине су врло сигурне. Као и код свих лекова, и након примене вакцине се могу јавити нежељени ефекти. Обично су то ефекти кратког трајања, попут болне руке или благе температуре. Међутим, могући су и озбиљнији нежељени ефекти, али су они изузетно ретки. Много је вероватније да ће особа бити озбиљно угрожена сâмом болешћу, него применом вакцине.

Ко одобрава вакцину?

У земљама у којима се производе вакцине, национална или регионална регулаторна тела надгледају развој вакцине. То укључује одобравање клиничких испитивања, процену њихових резултата и доношење одлука о лиценцирању. Приликом одлучивања, регулатори се морају придржавати врло строгих међународних стандарда о етички прихватљивој клиничкој пракси. Једном када се развије вакцина, национални регулатори одлучују да ли ће вакцину увести у своје земље. Светска здравствена организација, свеобухватном проценом расположивих доказа и својим препорукама, пружа неопходне информације како би подржала овај процес.

Како се надгледа безбедност вакцине?

Као и код свих лекова, и након испитивања вакцине и отпочињања вакцинације, неопходно је континуирано надгледање безбедности вакцине. Надзор се спроводи кроз анализу извештаја из неколико извора. На националном нивоу то укључује људе који добијају вакцине, родитеље или неговатеље и здравствене раднике. Ови извештаји се затим подносе националним здравственим властима. На регионалном и глобалном нивоу, Светска здравствена организација и УНИЦЕФ подржавају земље у прикупљању и анализи ових информација и осигуравају да земље имају најрелевантније информације о доступним вакцинама.